Artikel
Når man har behov for hjælp til daglige gøremål, personlig pleje eller praktiske opgaver, står man over for et vigtigt valg: Skal man vælge kommunal eller privat hjemmepleje?
Begge løsninger tilbyder de samme grundlæggende ydelser, men adskiller sig på flere vigtige områder. I denne artikel guider vi dig til at forstå forskellen – og hvordan du vælger det, der passer bedst til dine behov.
Privat hjemmepleje er en form for personlig hjælp og pleje, der tilbydes af godkendte private leverandører. Når du er visiteret til hjemmehjælp af din kommune, har du ret til frit at vælge, om det skal være en kommunal eller privat leverandør, der udfører opgaverne.
Det vigtigste at vide er, at privat hjemmepleje er gratis, så længe hjælpen er visiteret af kommunen – præcis som ved kommunal hjælp. Du betaler kun for eventuelle ekstra ydelser, du selv vælger at tilkøbe.
Der er fire centrale forskelle, du bør kende:
Kommunal hjemmepleje er finansieret af det offentlige og er gratis for visiterede borgere. Privat hjemmepleje er også uden egenbetaling – så længe det er visiterede ydelser. Du betaler kun for frivillige tilvalg.
Private leverandører tilbyder ofte mere fleksible løsninger. Det kan være mulighed for mere individuel planlægning, længere besøg eller mere tid til samtale og personlig kontakt.
Privat hjemmepleje er drevet af konkurrence, og derfor lægger mange virksomheder vægt på høj kvalitet, service og tryghed. Hos private aktører møder du ofte de samme medarbejdere hver gang – hvilket giver større tillid og ro i hverdagen.
Med en privat leverandør har du mulighed for at tilvælge ekstra ydelser som fx ledsagelse til aktiviteter, hjælp til indkøb eller personlig pleje, der rækker ud over det, kommunen tildeler. Det giver dig frihed til at få hjælp på dine egne præmisser.
Det er nemt at vælge privat hjemmepleje, når du først er blevet visiteret til hjemmehjælp:
Husk: Det er gratis at vælge privat hjemmepleje, og du kan altid skifte leverandør, hvis dine behov eller ønsker ændrer sig.
Prisen på privat hjemmepleje varierer afhængigt af, hvilken type hjælp du har brug for, og hvornår på døgnet den skal udføres. Ekstra ydelser kan f.eks. være rengøring, personlig pleje, ledsagelse eller sygepleje, som ikke er dækket af den visiterede hjælp.
Timepriserne afhænger blandt andet af:
Typisk ligger priserne på 300–450 kr. i timen i dagtimerne på hverdage, mens der uden for normal arbejdstid ofte tillægges et ekstra gebyr på 50–100 kr. pr. time.
Flere udbydere tilbyder også pakker med rabat ved køb af flere timer ad gangen.
Hos mange private leverandører er det muligt at få en individuel pris baseret på dine behov og opgavens omfang. Det kan derfor være en god idé at kontakte forskellige udbydere og få et tilbud, der passer til netop din situation.
Hvis du bestiller privat rengøring, kan du få det såkaldte servicefradrag. I 2025 kan du fratrække op til 17.500 kr. pr. person i din årsopgørelse.
For at få fradraget skal du registrere oplysningerne på skat.dk – herunder fakturanummer, leverandørens navn og dato for betaling. Det kan gøre det økonomisk mere overkommeligt at få ekstra hjælp i hverdagen.
Er du nysgerrig på, hvordan du vælger den rette leverandør af hjemmepleje? Så anbefaler vi, at du også læser disse artikler:
Hvordan vælger man den rette plejeleverandør?
En artikel om, hvad du bør overveje, når du skal finde en plejeleverandør, der passer til dine behov og ønsker.
Vigtige spørgsmål at stille, når du vælger privat plejeleverandør
Få overblik over de spørgsmål, det kan være en fordel at stille, før du træffer dit valg – f.eks. om medarbejderens erfaring, fleksibilitet og faste kontaktpersoner.
Du finder begge artikler – og mange flere – på Plejeguiden.dk, hvor du også kan sammenligne leverandører i hele Danmark.